Fråga: Är det rimligt med negativa ekonomiska påföljder vid misstänkt COVID-19? Åsa Bäckström (V)
Kommunfullmäktige · 31 maj 2021 · § 113 · Dnr KS-2021/00427
Kommunfullmäktiges beslut
Efter ytterligare inlägg av Åsa Bäckström och Carin Nilsson beslutar kommunfullmäktige att avsluta överläggningen om frågan.
Utan votering. Ingen begärde att rösterna skulle räknas, så protokollet säger inte hur varje parti ställde sig.
Sammanfattning
Efter medgivande av kommunfullmäktige ställer Åsa Bäckström (V) följande fråga till äldrenämndens ordförande.
Är det rimligt med negativa ekonomiska påföljder vid misstänkt COVID-19? I VK [2021-04-20] uppmärksammas ett problem relaterat till hur Umeå kommun agerar när omsorgspersonal kan ha smittats av COVID-19 i tjänsten. Umeå kommun följer i dessa fall rekommendationerna från SKR vilket innebär att en läkare stänger av personal som misstänkts vara smittad. Medarbetaren får söka smittbärarpenning från Försäkringskassan för ekonomisk kompensation.
Problemet är att smittbärarpenning endast uppgår till 80% av den förlorade lönen, med ett tak på 810 kronor per dag. Detta slår givetvis extra hårt mot de som arbetar i lågavlönade yrken eller arbetar deltid, natt och långa arbetspass.
Läs hela sammanfattningen
Till skillnad från Umeå kommun blir anställda vid Region Västerbotten vid misstänkt smitta avstängda med bibehållen lön och slipper därmed den negativa ekonomiska påföljden.
Vänsterpartiet anser att kommunens personal inte ska behöva drabbas negativt ekonomiskt för att de arbetar i brukarnära verksamheter och därmed riskerar smitta.
Fråga Anser de styrande partierna i Umeå kommun att det är rimligt att medarbetare får negativa ekonomiska påföljder av att de riskerar att bli smittade av COVID-19 i tjänsten?
Carin Nilsson (S), äldrenämndens ordförande svarar på frågan Medarbetare kan ansöka om smittbärarpengar om den blivit avstängd från arbetet av en läkare, d.v.s. fått förhållningsregler i samband med positivt provsvar eller smittspårning om att personen inte får gå till arbetet eftersom den är eller kan vara smittad av en allmänfarlig sjukdom så som Covid-19. Medarbetarna ansöker då om ersättning som utbetalas av Försäkringskassan. Det är således inte Umeå kommun som stänger av medarbetaren. Arbetsgivaren kan bara stänga av medarbetaren enligt AB paragraf 10 moment 4, vilket kan göras om medarbetaren kommer till jobbet och uppvisar symptom eller av andra skäl som är disciplinära. Umeå kommun följer SKR:s rekommendationer på området vilket de flesta andra kommuner också gör, exempelvis Skellefteå och Örnsköldsvik. I varje enskilt fall prövar medarbetarens närmaste chef möjligheten till om arbete kan ske hemifrån, och lön utgår då i vanlig ordning. För de medarbetare som arbetar nära brukare, elever eller motsvarande är det däremot svårt att hitta andra arbetsuppgifter alternativt att arbete sker hemifrån, då gäller således inte att städa ett lager eller att sortera ett läkemedelsförråd på ett vård- och omsorgsboende om medarbetaren har en misstänkt pågående Coronasmitta. Skulle kommunen följa Region Västerbottens riktlinjer om att själva stänga av medarbetare med full lön skulle det hittills under 2021 innebära merkostnad för kommunen på 2,3 miljoner kronor utifrån 114 aktuella medarbetare i fråga, och beräknat på en undersköterskelön och en avstängning under nio dagar. För 2020 skulle kostnaden varit ännu större, då det rörde sig om 156 medarbetare. Så i stället för att medarbetaren skulle få ersättning från Försäkringskassan skulle detta belasta kommunens ekonomi. Utifrån att medarbetare inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet som arbetar med brukare och patientnära redan nu eller inom kort är fullvaccinerade, så problemet med tappade inkomster för våra medarbetare på grund av Coronasjukdom är snart överspelat.
Ärendets gång
Avgjort i fullmäktige 31 maj 2021.
- 26 april 2021 Kommunfullmäktige § 77 Beslut Fråga: Är det rimligt med negativa ekonomiska påföljder vid misstänkt COVID-19? Åsa Bäckström (V)
- 31 maj 2021 Kommunfullmäktige § 113 (den här) Beslut